Interview met legerpredikant Henk Fonteyn

Door Marleen Okma

Culemborg, 22 november 2006 – Henk Fonteyn is weer thuis. De afgelopen maanden nam hij, als legerpredikant, deel aan de militaire missie in Afghanistan. Maar dat niet alleen; vanaf de vliegbasis in Kandahar heeft hij zich sterk gemaakt voor SchoolSupport!
Wat is je motivatie om op te treden als ambassadeur voor SchoolSupport?
Via Sandra Wormgoor, mijn buurvrouw, ben ik in aanraking gekomen met de stichting.

De stichting en de actie ‘Afghanistan op de Kaart’ gaven me iets zinvols mee in handen. Daarnaast waren de kaarten ook een mooi lokkertje om contacten te leggen. Omdat ik niet met mijn eigen onderdeel was uitgezonden, was dat zeker in het begin heel prettig.

Er bestaat onder de Nederlandse militairen een enorme behoefte aan de kaarten. Mensen willen graag iets naar huis sturen. Zulke mooie foto’s met Afghaanse taferelen zijn een gat in de markt. Incidenteel zijn er ook kaarten verkocht aan Canadezen, Engelsen en militairen van andere nationaliteiten. Er zijn denk ik zo’n 300 setjes verkocht, dat betekent dat er 1800 kaarten verstuurd worden, de hele wereld over.
Is het gebruikelijk dat militairen zich inzetten voor stichtingen als S4A?
Ja, standaard steunen we één of meer goede doelen. Het ligt doorgaans op het terrein van de geestelijke verzorging om goede doelen aan te kaarten. Door de huidige omstandigheden in Afghanistan komen we nauwelijks aan kennismaking met het land toe. We hebben maar weinig contact met de bevolking. Door ons in te zetten voor goede doelen heb je toch het gevoel dat je iets voor de mensen hebt gedaan. Dat is bij elke militaire missie van belang: dat je naar huis gaat met het gevoel dat je aanwezigheid verschil heeft gemaakt voor de bevolking, in positieve zin.

Naast het verkopen van kaarten, heb je je ook op andere manieren ingezet voor SchoolSupport. Hoe?
Ik heb de stichting op verschillende manieren geprobeerd bekend te maken: in het radioprogramma ‘Schepper en co’ en in diverse defensiebladen. Bovendien vormt een goed doel vormt vaak aanleiding voor het organiseren van een evenement. Dat voorkomt verveling en is goed voor de samenhang tussen de militairen op de basis.

We hebben een ‘Sunrise Walk’ georganiseerd. Veel mensen komen nauwelijks van hun werkplek. Bovendien is de basis (ruim 20 km2 ) eigenlijk een hele lelijke plek. Behalve de zonsopgang om 10 over 6, die is heel erg mooi. We organiseerden daarom een wandeling op dat tijdstip, als manier om eens anders over de basis te lopen. Het lokkertje was een echt Nederlands ontbijt; met krentenbollen, kaas, beschuiten, pistoletjes, pindakaas en hagelslag. Speciaal vanuit Tarin Kowt overgevolgen naar Kandahar. Tegen betaling van 5 euro konden de deelnemers hiervan genieten. Zo’n 50 militairen deden mee. De opbrengst van 395 euro was voor SchoolSupport!

Een andere actie bestond uit de verkoop van T-shirts. Elke commandant krijgt een budget om iets leuks mee te doen voor de militairen. Er zijn daarvan T-shirts, met een logo waarop zoiets stond als ‘Afghanistan 2006’, gedrukt als aandenken voor de militairen die op het punt stonden naar huis te gaan. Ze zijn verkocht en de winst was wederom voor SchoolSupport.
Je bent weer terug in Nederland: blijf je betrokken bij SchoolSupport?
Ja, incidenteel wil ik me als vrijwilliger voor de stichting blijven inzetten. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om boeken te lezen en daarover recensies te schrijven voor de website. Ook zal ik mijn medewerking verlenen aan de Kerstmarkt in Culemborg op zaterdag 16 december.

Het bestuur van SchoolSupport bedankt Henk Fonteyn hartelijk voor zijn enorme inzet: Tashakor!