Lager en middelbaar Onderwijs

Computers voor lagere school in Ghazni en Kabul

Op zo’n 300 kilometer ten zuid-westen van Kabul ligt het stadje Ghazni. Dit is het geboortestadje van Mehrab, een van onze vrijwilligers. Mehrab werkt momenteel al enige tijd op de lagere St. Joseph in Schipluiden en heeft vorig jaar samen met zijn directeur een project opgestart om een groot aantal afgeschreven maar nog prima werkende computers beschikbaar te stellen voor zijn een basisschool in Ghazni. Naast dit schooltje heeft zijn eigen basisschool in Kabul ook zo’n dertig computers ontvangen.

De neef van Mehrab heeft het hele proces van aankomst van de zeecontainer, het transport via de weg van Karachi naar Kabul en Ghazni en de overdracht van de computers in de school gefilmd. Hiervan is een paar minuten durende video-impressie gemaakt.

De computers zijn op de plaats van bestemming aangekomen (zomer 2007) Foto: John Langerak

In deze zeecontainer zaten onze computers voor de school in Ghazni. Let speciaal op de picknick die ernaast gehouden wordt door twee Afghaanse mannen. Foto: John Langerak

Computers op wezenschool in Jalalabad

De Fatima Zuhra school is een meisjesschool van ongeveer 260 meisjes. De school ligt net buiten Jalalabad aan de rand van de woestijn. De leerlingen zijn veelal wezen en mogen om allerlei redenen van hun ouders of verzorgers niet naar een andere school. Op de school wordt voornamelijk door vrouwen lesgegeven. Meneer Sadaqat, de directeur van de school, was een vrijheidstrijder en is in de oorlog verlamd geraakt tot aan zijn middel. Zijn enig overgebleven droom is het schooltje draaiende te houden.


John Langerak bezocht de school in 2003 en in 2005: ‘Mijn eerste bezoek aan de school heeft me diep geraakt en ik heb de directeur beloofd dat ik alles zou proberen te doen om zijn school te helpen. Met de opbrengst van Stichting SchoolSupport4Afghanistan kocht hij verschillende spullen voor de school. Zo waren er bijvoorbeeld stoelen voor de docenten nodig en vloerkleden voor in de leslokalen, zodat de leerlingen niet meer op de lemen vloeren hoeven te zitten. Ook schonk SchoolSupport paperwhite markers aan de docenten en ventilators voor in de lokalen, waar het in de zomer soms 52 graden Celsius kan zijn.

SchoolSupport4Afghanistan steunt bouw computerlokaal (2007)

Dankzij een donatie van de Ladies’ Circle Zeeuws Vlaanderen hebben de leerlingen van de Fatima Zuhra school in Jalalabad er een computerlokaal bijgekregen.

   

De Ladies Circle Zeeuws Vlaanderen organiseerde een feest en schonk de opbrengst aan SchoolSupport. Met dit geld konden de muren van het computerlokaal worden betaald. De Childlight Foundation uit Amerika financiert de meubels en computers zodat de Fatima Zuhra School een compleet media-en computerlokaal kon krijgen. Dankzij dit lokaal kunnen de leerlingen beter worden opgeleid.

SchoolSupport bedankt de Ladies Circle in Terneuzen namens de leerlingen van de Fatima Zuhra School voor haar steun!