Opbouw onderwijs in Afghanistan krijgt vorm. Afghanen waarderen militaire én humanitaire hulp Nederland zeer.

door René Hoonhorst

Onderwijs in door onlusten geteisterd land kampt nog steeds met gebrek aan gebouwen en leermiddelen, maar trekt wel steeds meer nieuwe studenten.

ZUIDDORPE – Nederland moet zich niet terugtrekken uit Afghanistan. De opbouw van het land loopt weliswaar niet zo voorspoedig als gehoopt, maar er wordt wel degelijk vooruitgang geboekt.

Zuiddorpenaar John Langerak is weer bijna een week terug uit Kaboel. De docent werktuigbouwkunde aan het Terneuzense ROC merkte tijdens zijn zesde bezoek dat Afghanistan nog lang niet veilig is. Net als vorig jaar is hij Kaboel niet uitgeweest. Bewoners van de Afghaanse hoofdstad voelen zich ook niet veilig, maar pakken hun ‘normale’ dagelijkse leven wel steeds meer op. Ze zijn optimistischer over de toekomst. Langerak: “Dat zie je aan de aanleg van wegen, het renoveren van gebouwen en het repareren van machines. De belangstelling voor het onderwijs groeit ook nog steeds. Mensen willen weer leren, omdat ze hopen en verwachten in de toekomst baat te hebben bij de verworven kennis.”

Van gevoelens als zouden veel Afghanen de westerse troepen zat zijn, is Langerak niets gebleken. “De meeste mensen, die ik heb gesproken zijn blij met de inzet van Nederlandse troepen. Natuurlijk zouden ze liever zien dat soldaten zich meer bezighouden met de wederopbouw van hun land. Maar ze begrijpen dat dat nog niet kan vanwege de aanhoudende onlusten.”

Het is ook niet zo dat er helemaal niet aan herstel wordt gewerkt, stelt Langerak. Zo kampt het technisch onderwijs nog met een enorm tekort aan boeken en machines. “Maar er is wel veel meer aandacht van allerlei overheden en organisaties. Zo werkt Duitsland aan een plan om de school waar ik deze zomer les gaf geheel te renoveren.” De Zuiddorpenaar sprak vorige maand kort met de minister van onderwijs. Een gedreven man, die de bestuurder van SchoolSupport4Afghanistan het gevoel gaf dat hij nuttig werk doet. Langerak is dan ook al weer bezig met nieuwe plannen.

(Provinciale Zeeuwse Courant, 15-8-2007)